Medicina/patologia Orală este o specialitate de interfaţa între Stomatologie şi Medicină Generală, care utilizeaza cunoştiinţele, formarea profesională, metodele de investigaţie şi terapeutice comune ambelor discipline.
Ea a fost prima data definită de catre Consensul Mondial de la Chicago 1988 privind Medicina Orala, iar apoi de catre Societatea Britanică de Medicină Orală şi Proiectul Dent Ed III iniţiat de Comisia Europeană şi acceptat de către Asociaţia pentru Educaţie Dentară în Europa în 2000 astfel: „acea specialitate a Stomatologiei care se ocupă de sănătatea şi calitatea vietii pacienţilor cu afecţiuni medicale acute, cronice şi recidivante ale zonei oro-maxilo-faciale. Este o specialitate clinică şi academică dedicată investigaţiilor, diagnosticului, tratamentului şi cercetării afecţiunilor medicale şi a manifestărilor bolilor generale în zona oro-maxilo-facială. Acestea includ afecţiuni gastro-intestinale, dermatologice, reumatologice, hematologice, afecţiuni autoimune şi de imunodeficienţă, afecţiuni neurologice şi psihice.”
Medicina orală este strâns legată şi prezintă multiple domenii de interfaţă şi cu celelate specialităţi stomatologice: Chirurgie, Odontologie, Parodontologie, Stomatologie Pediatrică etc. Este prin excelenţă o specialitate interdisciplinară în care colaborarea, abordarea şi strategiile comune sunt elemente cheie pentru rezolvarea pacienţilor cu astfel de afecţiuni complexe.
Importanţa şi dezvoltarea ei este în creştere, datorită tot mai numeroaselor cazuri de pacienţi vârstnici, imunosuprimaţi, cu afecţiuni sistemice etc, care dezvoltă complicaţii de ordin stomatologic.